20. apr. 2008

Kapacitetsudvikling


Kampen om de højtuddannede IT-medarbejdere er blevet intensiveret.
Som IT-virksomhed er man derfor nødt til at værne om den enkelte medarbejders udvikling - og kunne kommunikere dette til omverdenen.

Man kan benytte et hav af værktøjer bl.a. coaching og Balanced Scorecards.
Balanced Scorecard tager udgangspunkt i den simple antagelse, at det er virksomhedens overordnede mål at skabe værdi på langt sigt, og at kortsigtede finansielle betragtninger derfor må suppleres af andre hensyn. Det kan for eksempel være kunders tilfredshed og loyalitet, medarbejdernes kompetencer, fornyelse af virksomhedens produktportefølje.
Den grundlæggende idé i Balanced Scorecard er, at organisationens strategi skal omsættes til begreber, der er let forståelige og handlingsrettede. Dette værktøj inddeler opbygningen af et Balanced Scorecard i fire trin.
Værktøjet henvender sig til de personer, der skal i gang med at opbygge et Balanced Scorecard for første gang. Man kan her henvise til en bog af Robert S. Kaplan og David P. Norton.
Endelig kan man kontakte The Balanced Scorecard Institutes website er en helt central og stærkt anbefalelsesværdig kilde til viden og information for den, der arbejder med scorecards i længere tid. Instituttets fokus er på de behovene hos den leder, der er involveret i at implementere strategiske planer og forbedring af strategisk performance.

Et andet virkemiddel er coaching. Coaching er overordnet set en strategi, der har til formål at omdanne de skjulte potentialer hos den, der coaches, til aktive ressourcer. En organisations virkelighed er i dag så kompleks, at det ikke er muligt på forhånd at angive instrukser til håndtering af alle situationer. Læs her, hvordan coaching kan fungere som hjælp til selvhjælp og som bidrag til selvregulering.
En efterhånden klassisk konflikt i virksomheder og organisationer med et højt fagligt niveau er, at faglighed og kollegial respekt ikke altid giver ledelsesmæssig kompetence. Læs her et eksempel på, at det kan være nødvendigt at anvende en professionel ekstern coach for at hjælpe en fagligt dygtig medarvejder på plads som leder.
For coachen har den coachedes dagsorden altid førsteprioritet - den er faktisk den eneste dagsorden. For lederen er der derimod altid en dagsorden, der er højere end medarbejderens, nemlig kundernes, direktionens og investorernes. Læs her om, hvad lederens forpligtelser betyder for hans/hendes mulighed for at påtage sig coachens rolle.
I udsendelsesrækken Oles sommerskole diskuterer filosofiprofessor Ole Fogh Kirkeby(CBS) ledelsesaktuelle temaer med indbudte gæster. I denne udsendelse er temaet coaching. Er coaching kapitalens redskab til at få medarbejderne til at yde endnu mere, eller er der tale om selvudvikling til gavn for alle parter?


Endelig skal nævnes mentorskab - en udviklingskontrakt mellem en "guru" og en "disipel". Trods individuelle og situationafhængige forskelle kan det være godt at formulere en decideret samarbejdsaftale mellem mentor og mentee forud for processens begyndelse. Læs her for at finde retningslinier til udarbejdelsen af samarbejdsaftalen for et mentorskab.